Video-documentar

Voiajul. O calatorie in maruntaiele sistemului

de Vlad Stoicescu | Foto: Captura video / Dela0.ro 25-04-2016

Nicolae Cojocaru a trecut prin labirintul adesea fara iesire al sistemului de protectie a copilului, reusind sa scape doar fugind. Marturia sa deconstruieste, bucata cu bucata, realitatile unui mecanism institutional care pe hartie ocroteste, recupereaza, reabiliteaza – iar in realitatea condamna din varful unor pixuri.

Nicolae Cojocaru are 15 ani si isi controleaza cu greutate una dintre jumatatile corpului din pricina unei hemipareze. Doi ani si i-a petrecut sub tutela statului roman, in mai multe centre de plasament din judetul Brasov.

 

In vara anului 2015, “aventura” lui Nicolae a luat o turnura brusca, dupa un episod violent in urma caruia a fost trimis la Ghimbav, intr-un centru pentru minori delincventi. Asa a inceput voiajul.

 

Povestea lui Nicolae strange toate datele unei drame personale – dar descrie in egala masura si raul sistemic cu care se confrunta “beneficiarii” sistemului de asistenta si protectie sociala din Romania.

 

“Voiajul” e o productie Dela0.ro realizata cu sprijinul Centrului de Investigatii Media si al Centrului de Resurse Juridice, care au derulat in ultimul an de zile un proiect national menit sa documenteze situatia respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati institutionalizate.

 

Voiajul

Reporter: Vlad Stoicescu
Editor: Diana Oncioiu

Imagine: Andrei Lupu
Montaj: Mihai Dragolea

 

*pentru a viziona documentarul in format "full screen" mergeti pe canalul de Youtube, accesand fie titlul din fereastra video, fie iconita Youtube din partea dreapta jos a ecranului.

Comentarii

Stefan Alexandru: 25-04-2016

Va multumesc pentru faptul ca

Va multumesc pentru faptul ca aduceti aceste lucruri la lumina!

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.