Vederi din “Groapa”, de la periferia periferiei

de Iulian Andrei | Foto: Vlad Petri & Andrei Iliescu 23-02-2016

00 Intro | FOTO: Andrei Iliescu

Reporterul Iulian Andrei a documentat in ultimele luni, cu sprijinul Muzeului Culturii Romilor, viata comunitatii din cartierul Giulesti Sarbi. I-au fost alaturi mai multi fotografi. Intr-un prim reportaj in imagini – Oameni si locuri in Giulesti Sarbi – Dela0.ro a publicat instantanee luate de Andrei Lupu. Al doilea fotoreportaj, asambland fotografii realizate de Vlad Petri si Andrei Iliescu, surprinde scene din viata “Gropii” – un loc de la periferia periferiei Giulesti Sarbi, unde se arunca materiale de constructii. Oamenii saraci vin aici, in carutele lor, si scormonesc pamantul in cautarea fierului. E aurul lor. Incaseaza 40 de bani pe kilogram.

Viata in Giulesti Sarbi e relatata, pe larg, intr-un serial de presa scrisa ce poate fi urmarit pe www.andreicraciun.eu

01 Zambetul | FOTO: Vlad Petri

Omul care zambeste aici si-a pierdut acum douazeci si ceva de ani casa. Tatal sau o cumparase cu “chitanta de mana”, mostenitorii vanzatorului au venit si si-au luat casa inapoi, apoi i-au dat familia afara, in strada. Asa a ajuns el in Giulesti Sarbi. Sta in chirie, aici, impreuna cu fiul sau, care lucreaza la un depozit de materiale din Chiajna.

02 Singur pe drum | FOTO: Vlad Petri

El este Uta. Traian Uta. Are saizeci si cinci de ani. E pensionar. Vine la “Groapa” in fiecare dimineata. Cand se innopteaza, pleaca. Nu cauta fier vechi, ci lemne de foc. Era un ianuarie crunt, geros, teribil, atunci cand l-a surpins lentila indiscreta a maestrului fotograf Vlad Petri.

03 Marcela si focul | FOTO: Vlad Petri

Ea este Marcela. Are cincizeci si cinci de ani. A avut opt copii, mai are sapte. O fiica de-ale ei a fost ucisa pe cand avea 17 ani. Cu lovituri de ciocan in coaste. Criminalul a murit in puscarie. Marcela este stalpul unei familii numeroase, in care cel mai tanar membru s-a nascut chiar in timpul documentarii noastre.

04 Caruta | FOTO: Vlad Petri

Nu se poate face nimic in “Groapa” fara o masina cu care sa transporti fierul sau fara o caruta. Caruta este cea mai de pret comoara a familiei Marcelei, oameni care au ajuns pana la acest capat de linie. In zare mai e doar bunul Dumnezeu.

05 Icoana | FOTO: Vlad Petri

O icoana se infatiseaza in fata ruinelor Manastirii Chiajna, ridicata la 1780-1790 si bombardata de turci inainte sa fie macar sfintita. In zona, viata monahala a fost reluata abia in 2008, cand s-a inaltat o bisericuta de lemn, care a primit hramul „Sfantul Cuvios Ioan Iacob Romanul” si „Sfintii Martiri Brancoveni”. Oamenii amarati n-au uitat de Domnul.

06 "Marfa" | FOTO: Andrei Iliescu

Asa vine “marfa” in “Groapa”. Ca in orice piata, si in “Groapa” exista concurenta. Cel mai mult castiga aceia care ajung aici primii, in zori, pe la cinci-sase dimineata, cand sosesc primele camioane.

07 Drumul | FOTO: Andrei Iliescu

O astfel de imagine se vede zilnic in “Groapa”. Mai putin duminica. Atunci, nimeni nu munceste acolo si peste loc se lasa linistea. De la oras, vin credinciosi sa se reculeaga la Manastirea Chiajna.

08 Peisaj cu Dacie Papuc | FOTO: Andrei Iliescu

Cei mai norocosi dintre cei din “Groapa” au cate o Dacie Papuc. Inghesuie fierul vechi in ea si pe-aici ti-e drumul catre centrele de colectare! Exista chiar si cetateni care au dezvoltat o mica afacere: inchiriaza Dacii vechi celor care traiesc din “Groapa”.

09 Batrana Doamna | FOTO: Andrei Iliescu

Aceasta femeie, al carei nume nu-l vom scrie aici, a avut noua copii. Are optsprezece nepoti. Nu mai e de mult tanara, dar vine zilnic in “Groapa”. O insotesc toate fetele ei. Locuiesc impreuna, numai femei si copii. In zilele bune, doamna strange si douazeci de lei din “Groapa”.

10 Nelu si cerul | FOTO: Andrei Iliescu

Nelu nu e rom. E ardelean, de pe la Cluj-Napoca. A ajuns in Bucuresti in anii ’90. Avea o meserie la baza, lucra intr-o fabrica. Apoi s-a tot intamplat sa alunece pe toboganul vietii pana a nimerit in “Groapa”. Isi vede de treaba lui, nu se amesteca in multimea celorlalti. Deasupra lui, doar pasari negre si cerul.

11 Margherita si Alex | FOTO: Andrei Iliescu

Iapa aceasta poarte numele Margherita. A fost botezata asa in onoarea fiicei Clejanilor, lautarii, care tot apare pe la televizor. In caruta, Alex, fiul cel mare al unei familii cu zece copii. Alex sta in Crangasi acum, dar a copilarit in Giulesti Sarbi. I-au dat pe ai lui si la televizor, la o emisiune foarte populara, ca sa-i ajute cineva. Nu i-a ajutat nimeni.

12 Munca | FOTO: Andrei Iliescu

E de munca in “Groapa” ca sa gasesti fierul. De cele mai multe ori, materialele de constructii sunt crapate cu un baros. Cine nu are baros, si cei mai multi n-au, le iau la mana pana gasesc un kilogram din pretiosul metal. Un kilogram valoreaza fix patruzeci de bani, v-am spus.

Comentarii

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.