Febra anti-ACTA: online lei paralei, offline mielusei

de Oana Dan | Foto: Ioana Moldovan 12-02-2012

01. Laitmotiv

Masca Anonymous a devenit un simbol al protestelor impotriva Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) tocmai prin dublul mesaj pe care il transmite. Pe de o parte, cel al anonimitatii – acesta este razboiul consumatorilor de Internet cu un document elaborat de corporatii si semnat de politicieni. Pe de alta parte, dupa secretomania din jurul elaborarii si semnarii ACTA, oamenii simpli joaca cartea lui Guy Fawkes acum: e randul altor anonimi sa comploteze.

02. Eroare 404

Dupa un strigat de lupta care a "semanat" zeci de mii de promisiuni de participare pe Facebook, mitingul anti-ACTA de la Bucuresti s-a trezit in strada cu un ger naprasnic si cu o asistenta de o mie de oameni. Febra virtuala s-a stins pe nevazute in offline, la pachet cu proverbialul apetit romanesc pentru demonstratiile de strada. Sambata, de la ora 16.00, a inceput sa se adune lumea in Piata Universitatii, prezenta cea mai mare fiind inregistrata intre 18.00 si 19.00, pe-un frig cum numai romanele rusesti pot cuprinde in cuvinte. Restul, zecile de mii care care confirmasera participarea la miting, protestau tot pe retelele de socializare. O faceau, probabil, cu generozitatea cu care dadusera anterior "attend" initiativei anti-ACTA. Pe cod portocaliu, insa, febra protejarii si revendicarii drepturilor poate sa mai astepte. Sa fie primavara. Si sa nu fie prea tarziu.

03. Inventivitate

Manifestantii anti-ACTA au reciclat si adaptat unele sloganuri strigate in Piata Universitatii in ultimele saptamani, la deja obisnuitul protest anti-putere. „Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati” a inlocuit traditionalul „Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati”. Chuck Norris, eroul urban legendar si mai ales hollywoodian, nu putea lipsi. Daca Google si protestatarii nu-l pot gasi, ii gaseste el sigur.

04. Sambata noaptea in oras

Dupa ce-au inghetat in Piata, dar cu satisfactia lucrului bine facut pe figuri, cativa tineri au ramas sa inchida cercul protestului in pasajul de la Universitate, unde s-au facut planuri de continuitate si s-au urcat primele fotografii pentru cei de-acasa, pe care nametii, lenea si filmele de pe torrent i-au blocat in case.

05. Unde-s multi, puterea..?!

Cei doi jandarmi stiu si ei ca la oameni e puterea. Mai ales la cei care ocupa functii in stat, poarta costume calcate la dunga si semneaza hartii pe care nu le citesc si nu le inteleg. Acestia au si privilegiul rar de a lua decizii in numele celor multi care, o data la patru ani, le ofera puterea stampiland o foaie de hartie de calitate proasta.

06. La spartul protestului

Ca mai toate lucrurile din care e formata viata, mitingul s-a terminat. Lumea a plecat acasa sau prin barurile din apropiere. Au ramas martori ai unei mobilizari reduse mesajele consumatorilor de Internet dispusi sa infrunte o clipa frigul pentru a-si proteja libertatea virtuala. Peste mesaje au cazut neaua si tacerea, chiar sub ochii de sticla ai cladirii Universitatii.

07. „ACTA la vista, baby!”

In rand cu restul Europei, desi in numar mai mic, tinerii romani au scos cablurile USB la protest, camerele de tip Big Brother si si-au scris mesaje incendiare ce-au sfidat gerul greu. In acelasi timp, germanii, slovacii, cehii, polonezii, bulgarii si multi altii au iesit pe strazi, creand un lant nemaivazut de solidaritate europeana, dupa cum noteaza agentia Reuters. Mesajul lor pentru alesii de la Bruxelles e concis: nu votati ACTA in iunie.

08. Anonimi si suparati

Sutele de mii de europeni care au scandat impotriva ACTA in ultimele zile au transmis un semnal atat de puternic guvernelor, incat unii oficiali, initial favorabili acordului, si-au schimbat la 180 de grade opinia.

09. Cine a semnat?

In Romania inca nu ne-am lamurit cine a semnat pe 26 ianuarie documentul avand ca antet ACTA. Fostul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme, s-a disculpat instant. Dupa izbucnirea scandalului la nivel european, purtatoarea de cuvant a Guvernului, Ioana Muntean, a transmis ca Ministerul Economiei a fost initiatorul si semnatarul ACTA, considerandu-se ca documentul aduce un plus de protectie pentru industria drepturilor de autor.

10. Pentru libertate

Internautii nu prea inghit insa explicatiile oficiale. Ei cred ca ACTA nu inseamna mai multa protectie in privinta drepturilor de autor, ci sfarsitul Internetului asa cum il stim. Adica atenta monitorizare a utilizatorilor de calculatoare si riscul de a fi pedepsit si la file-sharing-uri aparent inofensive.

11. Mereu in Piata

S-a facut remarcat inca de la mijlocul lunii trecute, cand a inhatat portavocea si s-a urcat pe-un damb animandu-i pe nemultumitii iesiti in Piata. Claudiu Craciun, lector la SNSPA, a ajuns la Bruxelles sa vorbeasca in numele indignatilor si „ciumpalacilor”. Si-a castigat si admiratori si detractori in acele zile. De la protestul anti-ACTA, fireste ca nu putea lipsi.

12. Si cu ACTA, basta!

Dupa ce 22 de tari comunitare au semnat acordul pana acum, documentul intra in dezbateri in Parlamentul European la finalul acestei luni. In iunie alesii europeni voteaza in plen. Daca vor spune nu ACTA, tratatul e ca si mort, declara recent un oficial de la Bruxelles. Pana atunci, consumatorilor de Internet nu le ramane decat sa isi exercite dreptul de a protesta.

Comentarii

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.