Oameni si locuri in Giulesti Sarbi

de Iulian Andrei | Foto: Andrei Lupu 22-02-2016

01 Sus | FOTO: Andrei Lupu

Doua biserici ortodoxe sunt in Giulesti Sarbi. Mii de credinciosi le trec pragul. Copiii prefera, insa, sa se cocoate iarna pe cate un munte de zapada si de acolo sa-si vada de jocurile lor, ignorand ce e Sus.

02 Copaia | FOTO: Andrei Lupu

Cand e iarna (si iarna tine mereu mai mult in cartierele marginase!), se scot saniile. Cine nu are sanie poate folosi, facand slalom printre gunoaie, o copaie. E de preferat ca aceasta sa aiba o culoare stridenta – de exemplu rosu – pentru a putea fi vazuta mai usor in traficul copilariei.

03 Moda | FOTO: Andrei Lupu

In Giulesti Sarbi si pre-adolescentele se ingrijesc sa mearga cu gratie pe strada. Aceasta tanara pasea ca pe cat-walk, imuna la noroiul inconjurator.

04 Lemne si caini | FOTO: Andrei Lupu

Giulestenii se incalzesc, mai ales, cu lemne. E la mare pret o caruta de lemne de foc. In rest, cartierul e cum se vede: cu oameni care traiesc greu si, din loc in loc, cu caini liberi care se bucura si ei, cum pot, de farmecul vietii.

05 Conditii | FOTO: Andrei Lupu

Se traieste si bine, dar si greu, ca peste tot, in cartier. Se traieste – totusi – mai ales greu, foarte greu. Conditiile generale sunt teribile. In astfel de locuri ajung sa supravietuiasca oamenii.

06 Sfarsit | FOTO: Andrei Lupu

Aici, pe acest platou abandonat, cu un complex rezidential nou in stanga, Lacul Morii in spate si fabricile de mult dezafectate in zari, ajung sa traiasca cei mai saraci dintre saracii din Giulesti Sarbi, in constructii care abia mai stau in picioare. Ei nu traiesc din fier vechi; strang pet-uri din gunoaie. Fac pana la cincisprezece lei pe zi.

07 Focul | FOTO: Andrei Lupu

Copilul care aprinde focul in soba are opt frati si surori. Cu o exceptie, toti sunt dati in plasament. N-a fost nicodata la scoala. Chipul care se ascunde in perdeaua de fum e al unei fete. E analfabeta. Fata nu stie, dar mama ei are mai multe boli cumplite. Fata are patru jucarii de plus. Preferatul ei e un iepure roz.

08 Dincolo de usi | FOTO: Andrei Lupu

Dincolo de usile acestea e o bucatarie improvizata. Si mai e si o odaie. In odaia aceea dorm paisprezece oameni. Cel mai mic s-a nascut la inceputul lunii februarie, anul 2016.

09 Printesa | FOTO: Andrei Lupu

Doamna a carei mana o vedeti a fost la puscarie in tinerete. Spune ca a furat si ea de la stat, cum facea toata lumea, niciodata n-a bagat mana in buzunarul omului, pe strada. S-a invatat minte. I-a fost greu acolo. Mai are un tatuaj cu numele unui domn – “Petre”.

10 Mainile | FOTO: Andrei Lupu

Aceasta femeie are saptezeci si sapte de ani. N-a putut sa aiba copii. A ingrijit un baiat care i-a fost adus. L-au gasit tiganii abandonat intr-un cos de nuiele, pe o apa. Intocmai ca pe Moise, in Egiptul Antic. L-a crescut, cu mainile acestea a maturat ani de zile in Institutul Pasteur din Giulesti Sarbi pentru painea copilului de pe apa.

11 Raj | FOTO: Andrei Lupu

Acestui baiat i se spune in mai multe feluri. Il cheama Alex, dar apropiatii ii spun Raj, de la indragitul actor indian Raj Kapoor. Prin cartier mai e strigat si “Seriful”. E tanar. Nouasprezece ani. Are doi fii. Pe unul il cheama Iosif, pe unul il cheama Moise.

12 Tanta | FOTO: Andrei Lupu

Tanta are scoala: opt clase. Are si un certificat de mediator sanitar. Isi cauta de munca. Femeie de serviciu. Altceva nu se “pretinde”. Pe Tanta nu o primeste nimeni. Toti o refuza. I s-a spus in fata ca nu e acceptata fiindca e tiganca.

Iulian Andrei a luat la pas, in ultimele luni, cartierul bucurestean Giulesti Sarbi cu gandul sa gaseasca acolo oameni pe care sa ii scrie. Documentarea a fost posibila cu sprijinul Muzeului Culturii Romilor. Reporterului i-au fost alaturi mai multi fotografi. O prima selectie din imaginile surprinse de Andrei Lupu ofera o privire de ansamblu asupra unor locuri ca de la capat de lume. Povestea lor e spusa, pe larg, intr-un serial de presa scrisa ce poate fi urmarit pe www.andreicraciun.eu

Comentarii

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.