Mirajul penticostal, de la Fantanele la Alunisu

de Oana Dan | Foto: Silviu Panaite 12-06-2013

01 Mamaie | Foto: Silviu Panaite

Doina Adam are 74 de ani, locuieste in satul Alunisu din judetul Dambovita si isi doreste sa vina Domnul intr-o noapte sa o ia in ceruri pentru ca i s-a "acrit de viata asta plina de lipsuri". Doina traieste intr-o casa fara electricitate, impreuna cu fata ei de 35 de ani si cei trei nepoti. Desi rudele si-au gasit refugiul in religie, pocaindu-se, decana familiei nu crede in izbavirea promisa de fratii penticostali din Fantanele, o comuna damboviteana aflata la doar sapte kilometri distanta in care aproape toti locuitorii sunt sectanti. La Alunisu, regulile stricte ale Bisericii Penticostale - printre ele, interdictia de a fuma - mai au nevoie de timp pentru a deveni norme. Doina Adam, de pilda, nu poate renunta la tigari.

02 Timiditate | Foto: Silviu Panaite

Fantanele pare o asezare de lux pe langa satul vecin Alunisu, dar saracia nu este un cuvant necunoscut localnicilor nici aici. Fantanele si-a trait clipa de glorie internationala in aprilie 2012, cand saptamanalul german Der Spiegel a scris ca sute de rezidenti penticostali se mutasera intr-unul din cartierele Berlinului. In Fantanele au mai ramas, insa, alte mii de suflete, credinta si, pe alocuri, o saracie cronicizata. Exista inca familii cu sase sau zece copii, care se descurca doar cu ajutorul celorlalti membri ai comunitatii. Ceea ce ii aduce laolalta e apartenenta la Biserica. Modelul e exportat astazi la Alunisu.

03 Urme | Foto: Silviu Panaite

Ca a existat un trecut "glorios" al locului pe vremea comunismului se vede in ramasitele prezente. In peisajul din Alunisu, rasar fiare vechi care nu si-au gasit moartea la centrele de colectare sau masini agricole stricate, de care proprietarii nu s-au despartit inca. La doua decenii distanta de epoca de aur, Alunisu respira alteritate prin totii porii sai verzi.

04 Curiozitate | Foto: Silviu Panaite

Unul dintre copiii familiei Dumitrache din Fantanele vrea sa stie totul despre trepiede si camere de filmat. Familia Dumitrache locuieste la o margine de sat, intr-o casa pe care a reusit sa si-o construiasca recent "cu ajutorul fratilor" din Biserica Penticostala. De cand s-a pocait, Cornel, tatal celor 6 copii ai familiei, sustine ca viata sa a capatat sens si directie. Greutatile vietii de zi cu zi pot fi combatute aici doar prin "lucrarea Domnului".

05 Nostalgie | Foto: Silviu Panaite

In anii trecuti, oamenii din satul Alunisu -unde comunitatea este 80% de etnie roma - au fost plecati la munca in strainatate. Astazi pastreaza inca amintirea acelor drumuri, dar si cateva franturi de limbi straine. Banii stransi s-au dus, intre timp, pe traiul cotidian si pe micile vicii care fac viata mai tolerabila. Biserica fratilor din Fantanele vrea, insa, sa le trateze moravurile.

06 Mandrie | Foto: Silviu Panaite

Aparatul foto se declanseaza in curtea uneia dintre cele mai sarace familii din Fantanele. In ciuda conditiei sociale marginale, membrii sai merg cu regularitate la adunarile de la Biserica Penticostala in speranta ca relatia stransa cu Dumnezeu va aprinde scanteia unei vieti mai bune.

07 Surpriza | Foto: Silviu Panaite

A fost in 2007 un referendum pentru demiterea presedintelui. A fost si un al doilea, in 2012. Exista dovezi clare care pot ajunge, cu putin noroc, chiar in manualele de istorie. La Fantanele, insa, politica nu valoreaza mare lucru, pentru ca nu are nicio legatura cu spiritul religios al locuitorilor. Se mai discuta pe marginea drumului despre mai-marii tarii, dar Bucurestiul aflat la doar patruzeci de kilometri distanta e o alta lume. Pentru ca nu prea au avut locuri de munca, statul roman nu le plateste localnicilor aproape niciun fel de beneficii sociale. Ziua de maine se invarte in jurul Bisericii.

08 Sperante | Foto: Silviu Panaite

Laura are 19 ani, un copil de cateva luni si oricine ii trece pragul afla rapid povestea ei de viata: sotul e la munca in strainatate, sta jumatate de an plecat si strange bani din care familia traieste tot anul. E saracie, dar in familia Laurei cel mai important este copilul. Sacrificiile care se fac pentru el sunt toate in numele credintei. Iar copilul Laurei, ca atatea generatii din Fantanele, va fi crescut la umbra Bisericii Penticostale.

09 Distanta | Foto: Silviu Panaite

Alunisu si Fantanele sunt despartite de 7 kilometri. E o distanta cat o borna intre doua lumi: una a regulilor stricte care au asigurat o viata sociala mai sanatoasa, alta a regulilor nescrise, flexibile, negociabile. Modelul Fantanele se strecoara, insa, pe nevazute de-a lungul ulitelor din Alunisu: cuvantul Domnului trebuie sa devina litera de lege.

10 Schimbare | Foto: Silviu Panaite

Cornel Dumitrache si-a schimbat viata complet acum sapte ani cand a decis sa se pocaiasca. Locuieste in Fantanele si sustine ca datorita lui Dumnezeu a renuntat la femei, bautura si tigari, devenind un tata si un sot model. Intre timp, Cornel s-a mutat dintr-o casa cu o singura camera intr-una mai mare, in care e mai mult spatiu pentru cei 6 copii ai sai. Toti poarta nume biblice.

11 Cotidian | Foto: Silviu Panaite

In fiecare dimineata, in centrul satului Fantanele este improvizata o piata in cadrul careia se vand legume si fructe. Localnicii care nu isi cresc singuri cele necesare fac aici aprovizionarea pentru familiile numeroase. Iar cuvantul "numeros" tinde sa semnaleze realitati demografice spectaculoase: fiecare familie are, in medie, mai bine de cinci urmasi. In cultul penticostal avortul nu este permis.

12 Reguli | Foto: Silviu Panaite

Cei care se convertesc la cultul penticostal trebuie sa renunte la viciile lumesti. Sa uite, cu alte cuvinte, de fumat si baut. In Fantanele nu exista baruri in care sa se vanda alcool. Ca un revers, se consuma multa cafea si uneori suc acidulat. In orice casa ajungi esti imediat intampinat nu numai de religiozitatea locatarilor. Ti se ofera, de fiecare data, o cafea.

13 Planuri | Foto: Silviu Panaite

Fratii penticostali din Fantanele au inchiriat o casa in Alunisu unde isi tin adunarile de doua ori pe saptamana - martea si joia. Febrilitatea cu care raspandesc invataturile Bisericii e motivata de speranta ca, daca vor fi consecventi, romii din Alunisu vor decide sa se converteasca. In fata saraciei extreme, s-ar putea sa fie singura promisiune concreta in directia unei vieti mai bune.

Comentarii

Adrian Popescu: 23-12-2013

Cind a trecut pe acolo ultima

Cind a trecut pe acolo ultima data un preot ortodox ??? Patriarhia vrea catedrala ,, a neamului ,, dar oamenii acestia ai cui sint ???

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.