DEZNADEJDEA: Iarna pe canalele din Delta Dunarii

de Oana Dan 28-02-2012

01 Caraorman

La capatul canalului cu acelasi nume, unde nebunia ceausista a incercat sa planteze betoane in apa dulce, viata curge marcata doar de trecerea anotimpurilor. Aici stirile politice ajung greu si intereseaza prea putin. Cele 400 de suflete din sat sunt majoritatea ucraineni la origine si-si duc viata printre dune, palcuri de stejari si cateva blocuri comuniste in care locuiesc magarii satului. Oamenii s-au intors toti in casele traditionale, din pragul carora urmaresc trecerea anilor pe intinderea apei si asteapta. Asteapta de atatia ani ca au ajuns toti sa poarte riduri si barbi albe.

02 Ceatalchioi - Salcuta

In timp ce pentru batranii Deltei timpul nu mai are rabdare tocmai pentru ca a avut prea multa odinioara, pentru cei mici nu exista nici macar ferestre decupate in prezent. Pentru noi, cei din orase poluate, pare cea mai fericita versiune a copilariei sa cresti intr-un taram idilic. Pe ei, fragezimea varstei nu ii fereste, insa, de saracie. In Delta cu greu se gaseste de lucru, lumea paradiziaca e izolata de restul lumii, nu exista doctori decat la oras, iar scolile sunt putine.

03 Somova Parches

O varianta a iernii siberiene de-a lungul complexului Somova Parches. Si nu pentru ca vantul e iute si arde obrazul, ci pentru ca intinderea alba e nesfarsita si, daca cerul n-ar fi albastru, n-ai mai putea distinge linia orizontului. Cand vine iarna, lumea lacustra a Deltei nu mai e doar izolata de restul lumii, ci taiata de-a dreptul. Caile de comunicatie se inchid cu totul pentru saptamani bune, cu exceptia canalului Sulina, singurul pe care trece spargatorul de gheata cu frecventa saptamanala. Toata suflarea intra in hibernare

04 Somova Parches

Aici natura il supune pe om. Oricat a incercat sa o imblanzeasca, deviind cursul apei uneori, impiedicand inundarea, plantand betoane in loc de copaci, secand adancurile de peste, omul a pierdut mereu in fata naturii triumfale. Desi cu multe hiaturi, Delta ramane un paradis improbabil intr-o lume moderna si foarte haotica. Un paradis improbabil, dar adevarat. Un petec de pamant pe care umbrele locului nu stiu sau nu vor sa il ingrijeasca asa cum ar merita, dar pe care cativa, poate prea putini la numar!, se incapataneaza sa-l pastreze cat mai mult cu putinta.

05 Somova Parches

In alte tari locuitorii din paradisuri pierdute, asa cum e si Delta, urmeaza cursuri de „community management”, vehiculeaza termeni ca dezvoltare durabila, fac proiecte, cauta finantari, schimba legi, se lupta cu lacomia rechinilor imobiliari sau turistici. Din pragurile caselor lor inghesuite, prin care rasul de copil se aude din ce in ce mai rar, batranii lipoveni privesc in zare. Si ridica din umeri neputinciosi. Comunismul i-a invatat sa li se dea. Capitalismul de tranzitie le-a luat tot. Dar n-a pus nimic in schimb. Astazi lipovenii sunt neajutorati. Saracia domneste peste intinderile lacustre.

06 Brat Sulina Chilia

Darul naturii – cu toata potenta lui lacustra – a adus blestemul saraciei. Peste una dintre cele mai bogate zone in resurse naturale ce se pot regenera la nesfarsit, daca sunt folosite cu chibzuinta, pluteste spectrul unei zile de maine in care oamenii locului s-ar putea sa nu aiba ce pune pe masa. Pe vremuri, cu multe saptamani inainte de prima zapada, se faceau provizii, iar pe timp de iarna brutariile din sate functionau inca de dinainte de rasarit. Astazi, din visul nebun al lui Ceausescu care a vrut sa sece intreaga Delta si sa creeze aici al doilea granar al tarii, a ramas teama ca daca se strica vremea nu mai ajunge painea in sat. Unii nu mai stiu sa faca paine, altii asteapta inca sa li se dea sau pur si simplu nu au cu ce sa faca.

07 Grindu la Cotet

Somnul pe scanduri ude din poezia bacoviana este o realitate pentru lipovenii din Delta. Nu ad litteram. Dar invazia apei si convietuirea cu ea le-au redesenat nu numai istoria, ci si geografia interna. Golul istoric din poezia „Lacustra” e paranteza in care stau de prea multi ani oamenii Deltei, peste care au venit, rand pe rand, monarhia, comunismul, democratia, barcile cu motor, vilele de vacanta, pescarii de weekend si proiecte care le promiteau marea cu sarea. Odata incheiate, viata isi continua cursul ei, sub acelasi spectru al saraciei si cu teama nocturna ca au uitat sa traga podul de la mal.

08 Grindu la Cotet

Haul care se casca intre nevoile primare ale lipovenilor si ale celor care au putere de decizie peste ei se umple rapid. Cu apa. Sursa de viata si hrana, prea putina pentru unii, prea multa pentru lipoveni a caror viata este iremediabil legata de viata apei. Insa, cum vremurile sunt grele peste tot, apa e potrivnica, din ce in ce mai poluata si din ce in ce mai saraca in peste. Vina e poate colectiva si anonima. Oamenii au nevoie sa manance peste, au nevoie de bani si nu au unde munci. Unii braconeaza. Altii fac turism. Cativa, foarte putini, tin de obiceiurile locului. Tinerii pleaca. Fara urmasi, insa, paradisul pierdut va fi in curand mort.

09 Letea

Localnicii se incapataneaza sa nu uite graiul vechi, obiceiul strabun, legea de odinioara. Cand nu stiu cum sa gestioneze natura, care i-a obisnuit cu neprevazutul, care le da si le ia in egala masura, se intorc la Dumnezeu si cauta in credinta forta care poate domoli apa. In vremuri tulburi, oamenilor Deltei le e din ce in ce mai greu sa creada si sa fie autentici. Desi izolati, morbul modern al consumului a ajuns si la ei si le ameninta spiritul de peste veacuri.

10 Letea

In casele simple, joase, viata curge cu toate ale ei. In locuintele lacustre nasterea si moartea sunt mereu urmate de ierni grele si primaveri care aduc inundatii. Succesiuna asta le-a modelat firea lipovenilor. Oameni mandri care tin la obiceiul locului mai mult ca la orice lege scrisa, ei se vad fortati sa accepte invazia modernului. Isi vad copiii plecand la scoala la Sulina, la liceu la Tulcea si pe urma la munca in Italia. La rastimpuri vin acasa si deja intre generatii s-a instalat stinghereala. Tinerilor le sare in ochi anacronismului lumii din care au plecat, iar batranii parca se scuza ca sunt inca aici si ca tin mortis sa mai traiasca o vreme.

11 Brat Sulina Chilia

Lumea Deltei incremeneste saptamani bune. Neputinta si speranta hiberneaza pana la venirea primaverii cand viata isi reia acelasi curs oprit la finalul toamnei. Grija mancarii, saracia, lipsa dispensarului si a scolii, lipsa produselor de baza au lasat urme pe chipul lipovean si au modificat peisajul idilic al Deltei. Odinioara un paradis, astazi unul aproape pierdut. (Fotoreportaj realizat pe baza proiectului „Delta Dunarii – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii").

Comentarii

Mircea Nanca: 28-02-2012

Foarte frumoase fotografiile!

Foarte frumoase fotografiile! Merită să aflăm mai multe despre Deltă. E păcat să rămână atât de tristă cum e acum...

liviu mihaiu: 29-02-2012

bravo Oana! inca un soldat

bravo Oana! inca un soldat destoinic in Armata Salvarii Deltei Dunarii

Anonymous: 29-02-2012

Îmi pare rău de bieţii

Îmi pare rău de bieţii oameni! Iarna aceasta a fost foarte grea pentru ei. Le doresc să treacă şi peste aceasta mai repede şi fără pierderi mari.

Anonymous: 29-02-2012

Delta nu e trista. Niciodata

Delta nu e trista. Niciodata n-a fost. Poate oamenii de acolo ar tanji dupa...globalizare? bani? betoane? stirile politice? as cam face schimb de tristete cu ei.

Adrian Constantinescu: 06-04-2012

Destul de reusite

Destul de reusite fotografiile, cu unele minusuri de tehnica (2, 9) sau compozitie (7) dar si cu un plus pt. starea si mesajul transmise de prima. Eu nu percep deznadejdea din fotoreportajul asta, mai degraba simt un zambet abia schitat si un usor optimism.

@ Oana Dan, @Mircea Nanca: Este f. important sa fie precizata sursa fotografiilor !!

Oana Dan: 06-04-2012

@Adrian Constantinescu.

@Adrian Constantinescu. Sursele sunt precizate in sapoul fotoreportajului, care poate fi vazut cand intrati in sectiune- http://www.dela0.ro/fotoreportaje

Anonymous: 23-06-2012

graiurile cu sonoritati slave

graiurile cu sonoritati slave din Delta Dunarii:
http://calatorulsocial.blogspot.ro/2012/06/graiul-cu-sonoritati-slave-di...

violeta : 28-01-2013

Albumul este minunat ! Aven

Albumul este minunat ! Aven noi , cei de prin partile locului , un dar deosebit de a simti mirosul de Delta !

violeta : 28-01-2013

Minunat album ! Simtim noi

Minunat album ! Simtim noi intr-un fel aparte " mirosul" Deltei noastre !

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.