Doisprezece romani care nu ne strica firma

de Vlad Stoicescu | Foto: Silviu Panaite / Dela0.ro 29-11-2013

01 Laitmotiv | FOTO: Silviu Panaite

Pe 1 decembrie, timpul asezat peste Marea Unire de la 1918 se muta la borna celor 95 de ani. Prilej de manifestari patriotarde, dar si de reflectii patriotice. Ce inseamna sa fii roman? De prea multe ori, fetitele cu bentita tricolora au dat tonul mandriei de tara. Patriotismul inseamna, insa, mai ales altceva: sa faci cat de bine poti ceea ce iti place sa faci, sa ai grija de strada ta, sa cauti sa aduni, nu sa risipesti, sa-ti vorbesti corect limba, sa faci parte dintr-o comunitate si nu dintr-o multime. E un tip de patriotism mai subtil si cumva mai greu de dus la capat. Cere mai mult de o zi pe an si e, precum intr-o nuvela de Borges, ca un act de credinta. Dela0.ro va prezinta sase modele de patriotism cu norma intreaga.

02 Sorina | FOTO: Silviu Panaite

Sorina Iordan s-a nascut intr-un februarie din prima jumatate a anilor '80, a facut ceva ani presa, iar astazi se ocupa de PR intr-o mare agentie de publicitate din Bucuresti, unde se ia foarte in serios. Cand nu se ia foarte in serios, mai bea cate o bere, ori poate doua, in Control. Iubeste la nebunie bicicletele, animalele si busuiocul. Pentru primele, militeaza pe portocalamecanica.ro, un website despre cultura bicicletei in Romania.

03 Sorina | FOTO: Silviu Panaite"Cea mai inalta forma de patriotism este sa-i spui tarii tale cand se comporta dezonorant, prostesc, vicios"

Julian Barnes

04 Dorina, Valeriu, Maria, Ana, Cornelia, Andrei | Foto: Silviu Panaite

Cateva zeci de bucuresteni din Drumul Taberei incearca de trei ani de zile sa determine autoritatile locale sa renoveze si sa redeschida cinematograful din cartier. Sala de cinema se cheama Favorit. Asa ca grupul de bucuresteni si-a spus chiar asa, Initiativa Favorit. I-am prins pe cinci dintre ei intr-o zi care isi trimisese ninsorile deasupra Capitalei, facand si mai dezolanta paragina fostului cinematograf. Pe treptele sale crapate, cinci oameni nu-si pierdeau insa speranta: Dorina Colfescu, Andrei Mahammod, Ana Cornelia Bihoi, Valeriu Ionescu, Maria Zegheanu si Cornelia Popescu (de la stanga la dreapta).

05 Dorina, Valeriu, Maria, Ana, Cornelia, Andrei | FOTO: Silviu Panaite"Datoria unui patriot este sa-si protejeze tara de propriul guvern"

Thomas Paine

06 Manuela | FOTO: Silviu Panaite

La 35 de ani conducea una dintre cele mai mari companii de farmaceutice de pe piata romaneasca. A renuntat, insa, la cariera corporatista, si-a lansat o platforma dedicata antreprenoriatului social, allberry.ro, iar in prezent gestioneaza si o franciza internationala prin intermediul careia incearca sa dezvolte abilitatile si relatiile de afaceri ale membrilor locali. O cheama Manuela Voicila, gazduieste un maidanez infiat direct de pe strada si, desi are negocierea in sange, se mai trezeste uneori cedand prea usor in fata lui Matei, pustiul ei de doi ani.

07 Manuela | FOTO: Silviu Panaite"Patriotismul este convingerea ca tara ta este superioara celorlalte pentru ca tu te-ai nascut acolo"

George Bernard Shaw

08 Oana | FOTO: Silviu Panaite

Desi nu mai lucreaza la Polirom, Oana Boca Stanescu detine inca titlul de cel mai logeviv PR dintr-o editura romaneasca. Dupa 9 ani petrecuti la unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de carte autohtona, Oana si-a spus ca vrea sa incerce si pe cont propriu. Asa ca si-a infiintat propria agentie de comunicare, iar prin intermediul ei realizeaza Festivalul International de Literatura Bucuresti, dar si o Gala a Industriei de Carte. Zilele acestea, pe Oana o arde foarte tare buza sa organizeze un cerc de lectura in cartierul Tineretului. In rest, viseaza sa se mute la casa si sa aiba curte, caci in apartamentul de bloc cartile ameninta sa cucereasca tot spatiul.

09 Oana | FOTO: Silviu Panaite"Cunoastem atat de putine lucruri despre propria tara, incat nu mai gasim in noi capacitatea de a-i iubi pe cei asemenea noua"

Orhan Pamuk

10 Irina si Vali | FOTO: Silviu Panaite

Traiesc una dintre acele povesti de dragoste in care te cunosti cu cineva din copilarie, iar la un moment dat se intampla ceva si realizezi ca, fara sa-ti dai seama, ceea ce-ai cautat a fost mereu langa tine. Irina si Vali mai au, totusi, loc intre ei pentru inca o profesiune de credinta: fata de bucatarie. De mai bine de un an de zile organizeaza, in diverse locuri din Bucuresti, PopUp Dinner , un fel de cine volante servite in decoruri neconventionale. Irina gateste, Vali se ocupa de promovare, Irina mai gateste ceva, Vali se mai ocupa de inca niste promovare, si tot asa au ajuns la aproape 50 de editii organizate. Nu subestimati puterea celor care ne fac sa ne lingem pe degete!

11 Irina si Vali | FOTO: Silviu Panaite"Ce altceva este patriotismul daca nu atasamentul fata de mancarea pe care ai mancat-o cand erai copil?"

Lin Yutang

12 Florian | FOTO: Silviu Panaite

Antreneaza genii. Are zeci de medalii de aur obtinute de olimpicii pe care i-a ghidat la un moment sau altul la competitiile internationale de matematica. Numele sau este Florian Colceag, e presedintele unei asociatii pentru copii supra-dotati si probabil singurul profesor din Romania care nu educa, ci calauzeste. Nu doarme mai mult de patru ore pe noapte, telefonul mobil ii suna fara incetare, iar in curtea casei sale din apropierea Bucurestiului ar putea fi confundat chiar cu un fel de Epicur modern, care isi strange discipolii la o sueta despre frumusetea simpla si uitata a vietii.

13 Florian | FOTO: Silviu Panaite"Prin patriotism nu inteleg doar dragostea spontana, instinctiva pentru propria natiune, dar si credinta ca dragostea investita este buna si utila"

Lev Tolstoi

Comentarii

Loredana: 29-11-2013

Ne place! PS: Hipsteritele

Ne place!

PS: Hipsteritele care scriu poezii si se ocupa de arta, ar fi numarul 13, domnu' Vlad? :-P

Vlad Stoicescu: 30-11-2013

E bataie pe numarul 13,

E bataie pe numarul 13, domnisoarelor. Ati putea trimite cateva versuri pe adresa redactiei, pentru o evaluare corecta a sanselor? :P

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.