Copiii carora le lipseste aproape totul

de Iulian Andrei | Foto: Daniel Vrabioiu 10-09-2014

01 Alb-negru | FOTO: Daniel Vrabioiu

Un copil din Castelu, Constanta, unde locuiesc predominant romi de origine turca, se intinde catre un soare evacuat din peisaj. Fotografia a fost facuta in anul 2011. Comunitatea din Castelu a renuntat intre timp la programul “Fiecare copil in gradinita”. Nu se stie ce s-a ales de copilul din imagine.

02 Fericirea | FOTO: Daniel Vrabioiu

La Castelu, copiii traiesc – vorba criticilor literari cand vine vorba despre scrierile lui Ion Creanga – copilaria copilului universal. E multa bucurie pe ulite, exista aceste dovezi in plina miscare a faptului ca fericirea nu se cumpara in rate.

03 Descult | FOTO: Daniel Vrabioiu

Copiii din Castelu traiesc, asa cum reiese si din fotografie, desculti si se uita, uneori, inapoi cu manie. Fotograful nu a reusit sa afle ce era in bagajul de mana al acestui baiat si nici unde ducea drumul pe care pornise.

04 Baletul | FOTO: Daniel Vrabioiu

OvidiuRo a activat multi ani si in cartierul bucurestean Ferentari. Intre timp si aici comunitatea locala a decis ca nu mai poate asigura partea sa de intelegere in programul “Fiecare copil in gradinita”. Adela Vranceanu, unul dintre cei mai implicati oameni care au trecut prin OvidiuRo, le dadea copiilor de aici inclusiv lectii de balet.

05 Un sandwich | FOTO: Daniel Vrabioiu

O imagine surprinsa tot in anul 2011 si tot in temutul Ferentari. Nu are nimic exceptional – pur si simplu asa e acolo, dupa blocurile gri: copiii, in pragul adolescentei, isi trec foamea muscand din sandwich-uri de paine cu paine!

06 Zambetul | FOTO: Daniel Vrabioiu

In primavara anului 2011, in Gura Sutii, Dambovita, intr-una dintre cele mai sarace dintre comunitatile unde activeaza Ovidiu Ro, a putut fi imortalizat si acest zambet, care ramane pentru totdeauna o dovada ca, in copilarie, bucuria sta in lucrurile mici.

07 Musca | FOTO: Daniel Vrabioiu

Pentru acest pusti din Ferentari, jucariile preferate erau mustele. Dezvoltase o incredibila abilitate de a le prinde din zbor. Isi inchipuia apoi ca sunt avioane de bombardament sau de agrement si asa trecea ziua.

08 Maria si fetita | FOTO: Daniel Vrabioiu

Maria Gheorghiu, cofondatoare Ovidiu Ro, ii dezvaluie unei fetite din satul Nou, comuna Rosia, judetul Sibiu, minunata lume noua care se deschide dupa ce inveti a scrie si a colora.

09 Zidane | FOTO: Daniel Vrabioiu

Povestea lui Zidane din Ferentari e scrisă printre munţi de gunoaie, case din chirpici, animale şi păpuşi decapitate. Zidane îşi înghesuie trupul în roţile de camion aflate în purgatoriul roţilor de camion, căci, nu peste mult, ele vor fi arse şi vor înălţa spre cer zmee de nori negri. Şi acolo, târându-se prin viaţă, sub zmeele de nori negri, Zidane va deveni repede, foarte repede, prea repede, adult.

10 Orizontul | FOTO: Daniel Vrabioiu

Dincolo de jocurile in care se atrag unii pe altii, pentru copiii din Castelu, Constanta, ramane acest orizont: casele derapanate si cele cateva haine, mai mult zdrente, intinse pe o permanenta sarma sa se usuce. Dar nu se usuca niciodata.

11 Mingea | FOTO: Daniel Vrabioiu

“Care a fost cea mai fericita zi din viata ta?” l-am intrebat pe acest copil din Ferentari. “Cand am primit calculatorul”, ne-a raspuns. “Si cea mai nefericita?”. “Cand s-a stricat calculatorul”. I-a ramas, perfect sanatoasa, mingea.

12 Bucuresti | FOTO: Daniel Vrabioiu

Asa era realitatea in Ferentari, Bucuresti, Romania, Uniunea Europeana, anul de gratie 2011. Asa e si acum: copil, o sticla de plastic, un munte de gunoi, o casa pe jumatate prabusita, in asteptare. Si ce va urma pentru acest copil igorat? Va creste si va suprapopula o inchisoare, isi va ingropa visele in praf alb? Cine stie. Cert e doar timpul prezent: nu inca. Nu inca!

Dela0.ro a aratat in seria "Filantropica 2014" cum au ajuns sa se intalneasca doua lumi – lumea copiilor carora le lipseste, material, aproape totul si despre care am scris in primul episod Filantropica: Copiii, si lumea filantropilor care fac binele posibil si carora, financiar, nu le lipseste nimic, despre care am scris in al doilea episod Filantropica: Oamenii mari si Pionierii

Comentarii

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.