Cine suntem

"Romania de la Zer0" este o revista online de reportaje, interviuri si investigatii lansata in noiembrie 2011.


Facem presa alternativa - in sensul ca productia, continutul si distributia jurnalismului nostru nu respecta normele impamantenite. Si independenta - in sensul ca platfoma media nu are niciun finantator, traind exclusiv din grant-uri castigate de membrii echipei sau contracte media operate printr-un ONG, deci non-profit.


Echipa Dela0.ro este compusa din sase persoane - patru reporteri, un fotoreporter si un editor video.

 

Dupa lansare, fondatorilor Oana Dan si Vlad Stoicescu li s-au alaturat, in ordine, Iulian Andrei Craciun, Silviu Panaite, Diana Oncioiu si Mihai Dragolea.

 

Au mai colaborat cu revista Zora Iuga (foto)Cristi Citre, Ionela Gavriliu, Sintia Radu, Roxana Dascalu sau Mihai Cusuta.

 

La mai putin de un an de la aparitie, "Romania de la Zer0" - Dela0.ro in formula prescurtata - castigase deja doua distinctii importante pe piata media romaneasca:

 


  • In noiembrie 2012, Iulian Andrei si Vlad Stoicescu au castigat categoria Reportaje a Superscrierilor, concurs organizat de Fundatia Friends for Friends, pentru articolul "Cititorul de la Basarabasa"
     

In 2014 si 2015, revista Foreign Policy Romania a inclus Dela0.ro intr-o lista de "O suta de nume care misca tara cu puterea ideilor sau a faptelor", la capitolul Media.

 

Reporterii nostri sunt multipremiati la mai multe gale media autohtone, primind distinctii de la Clubul Roman de Presa, Freedom House sau Superscrieri - Friends for Friends.

 

In cursul anului 2016, am realizat din cartierul bucurestean Ferentari seria multimedia Ferentari Lux. (beneficiind de o finantare din partea companiei Enel) 

 

Prezenta pe site este dublata de activitatea de pe contul de Facebook, unde Dela0.ro publica reactii rapide sau opinii.Oana Dan


30 Foto: Silviu Voicila... a aflat prima oara ce inseamna sa fii reporter in 2004, cand hazardul fericit i-a scos-o in cale pe jurnalista MJ Bear, in cadrul unui program al Centrului pentru Jurnalism Independent. Din vara anului urmator a inceput sa lucreze in presa, la cotidianul de limba engleza „The Bucharest Daily News”. Pentru cateva luni, la final de 2006, a fost corespondent pentru Radio Europa Libera, iar in martie 2007 s-a alaturat redactiei agentiei de presa NewsIn.

 

In vara lui 2009 a ajuns la „Evenimentul zilei”, de unde a plecat in mai 2011, cand a pornit adevarata aventura jurnalistica. Fara patroni si obligatii, doar pentru placerea pura de a practica liber poate cea mai frumoasa meserie din lume. Aceasta aventura ii este dedicata lui MJ Bear, care ne-a parasit prea devreme, intr-o zi indecisa din decembrie 2010.

Contact
e-mail: [email protected]
Profil de Facebook

Twitter

 

 

Vlad Stoicescu


31 Foto: Silviu Voicila... a enervat multa lume scriind la “Evenimentul zilei” despre Holocaust, problemele comunitatii rome si politica damboviteana. In redactia EVZ a ajuns la inceputul anului 2008, mai mult din intamplare, sfarsind prin a ramane in presa – o decizie careia nu ii gaseste nici astazi toate justificarile. A lucrat la editia de duminica a ziarului, apoi in cadrul departamentului online, incheind previzibil si pompos ca reporter special si editorialist.

 

Intre timp, o campanie ampla despre supravietuitorii Holocaustului, desfasurata in vara lui 2009 alaturi de Iulian Andrei, o serie de corespondente transmise din Grecia la inceputul lui 2010 (cand criza de la Atena abia incepea sa-si faca loc pe agenda europeana), reportaje din Ucraina, Suedia sau China si cateva pastile editoriale deranjante la varful puterii de la Bucuresti si-au facut loc in CV-ul sau. In mai 2011, a plecat de la “Evenimentul zilei” pentru a deveni freelancer.

 

Vlad este "Tanarul Jurnalist al Anului 2011" (alaturi de Oana Dan, distinctie oferita de Freedom House) si castigator al categoriei "Reportaje" a Superscrierilor (alaturi de Iulian Andrei, distinctie acordata de Fundatia Friends for Friends), iar in 2012 a fost fellow al Fundatiei Robert Bosch in cadrul programului "Black Sea Young Reformers". In 2015, Vlad a castigat trofeul pentru presa scrisa acordat in cadrul Premiilor de Comunicare pentru Diversitate Culturala oferite de Inaltul Comisariat pentru Migratie de la Lisabona. Semnatura i-a mai aparut in Adevarul, Esquire si FHM.

Contact
e-mail: [email protected]
Profil de Facebook


 

Iulian Andrei Craciun


35 ... a intrat in presa in 2005, dupa ce a castigat Premiul "Ioan Chirila" pentru "Debut". Premiul purta titulatura atractiva de "Talentul anului", ceea ce era, fireste, o exagerare. A vrut dintotdeauna sa fie cronicar sportiv, iar o vreme a si fost. A fost trimis special al "Evenimentului zilei" la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 si la EURO 2008, in Elvetia. Din noiembrie 2009 pana in martie 2013 a condus sectia "Publicistica" de la "Adevarul".


A fost desemnat "Tanarul Jurnalist al Anului 2010", la sectiunea "Cultura" a Premiilor "Freedom House" si, de asemenea, "Cel mai bun editorialist din Romania in anul 2010", premiu oferit de "Clubul Roman de Presa". S-a alaturat proiectului Dela0.ro din nostalgie, dar si din speranta. Iulian Andrei e o specie rara printre gazetarii de astazi: citeste mai mult decat scrie.


Contact
email: [email protected]

Profil de Facebook

Twitter

 

 

Silviu Panaite

 

408 ... a descoperit lumea intamplator, pe cand strica primul aparat foto, asa cum a facut cu toate lucrurile din viata lui. Dar de cand a pus mana pe prima camera a stiut...De-atunci au trecut anii, a facut diverse joburi, dintre care e de mentionat cel de editor foto al revistei Money Express. Intalnirea cu echipa Dela0.ro s-a produs tot intamplator si de atunci nu mai scapam unii de altii. Cand nu este intr-una dintre pauzele lui lungi si dese, Silviu e pierdut in tehnologie.

 

Contact

email: [email protected]Diana Oncioiu


424 ... a ajuns in redactia de stiri de la Realitatea TV, in 2007, la propunerea neasteptata a unui profesor din facultate, si a ramas acolo pentru urmatorii trei ani, absolvind in paralel un master de Politica Comparata la Universitatea din Bucuresti. In 2010 a decis sa plece pentru aprofundarea studiilor universitare la Amsterdam, unde a absolvit cum laude un program de studii despre Holocaust si genocid.


Au urmat colaborari cu Muzeul Evreiesc din Amsterdam si Universitatea din Utrecht, dar si publicarea monografiei "The Dangerous Side of Nationalism" la editura germana Lambert Academic Publishing. Revenita din Amsterdam in 2012, a lucrat un an si jumatate in redactia Digi24, ca redactor la sectia Politic si editor al emisiunii "Cultura Politica". Intrarea in echipa Dela0.ro s-a produs in martie 2014, pe fondul unor colaborari mai vechi cu revista, soldate cu doua reportaje din Olanda si un amplu dosar de presa despre felul in care se preda istoria Holocaustului in manualele de liceu din Romania.

 

Contact

email: [email protected]Mihai Dragolea


656 ...e un absolvent de Film si Foto-Video (master) care spune ca incearca in prezent sa fie realizator de documentare. Se alinta. Mihai nu doar incearca, ci reuseste: documentarul sau "Robotelul de Aur", regizat impreuna cu Radu Mocanu, a luat marele premiu la DOCUART 2015 si a participat la East Silver DocMarket 2015. Pentru putina picanterie, aflati ca Mihai a castigat si GoFuckYourself Awards 2014 cu o serie de videouri erotice. Are o pisica grasa pe nume Faust si lucreaza la Digi24.

 

Contact

email: drago[email protected]