Recomandarile Dela0.ro

Mein Trump sau despre decaderea Americii

de Vlad Stoicescu, Oana Dan, and Iulian Andrei | Foto: Flickr/Gage Skidmore 08-03-2016

Ce mai e nou prin lume in aceasta primavara? Nimic. La fel ca acum treizeci sau ca acum trei sute sau trei mii de ani. Dar ceva, totusi, trebuie sa se intample! Bineinteles. Oamenii ar innebuni cu totii daca ar fi scosi din iluzia ca participa la istorie, ca epoca in care s-au intamplat e unica, speciala, ca nicio alta.

Fiecare generatie cu dramele ei. A noastra, vai!, tocmai e pe cale sa experimenteze decaderea in #MeinTrump. Cum sa ajunga ridicolul Donald presedintele Statelor Unite ale Americii? E posibil asa ceva? Daca i-am citi pe antici, am sti din vreme ca e posibil absolut orice si nimic nu trebuie sa mire. Ganditi-va, de pilda, ca e posibil chiar si ca Bill Clinton sa ajunga "primul domn".


Dar de ce se intampla asa, acum, tocmai in America, in post-videocratie? Pentru ca, aproape ca de fiecare data cand argumentele rationale infrunta irationalul, lupta e profund nedreapta: irationalul e in toate epocile si in toate timpurile imun la logica. Iar atunci cand se aduna prea mult irational in lume incepe prabusirea in tragedie istorica.

 

De aceea, tragediile istorice sunt intotdeauna repetabile. Omul face parte dintr-o specie ce se preda usor irationalului, desi are toate datele dezastrelor anterioare. Probleme de memorie.

 

Pe de alta parte, contempland uratenia prezentului putem sa ne si bucuram putin. Vine primavara - si cate primaveri vom mai prinde in lumea libera nu stim. Martie e o luna frumoasa, in care, traditional, global, barbatul sarbatoreste femeia. E o luna a sentimentelor curate si a micilor jucarii, a micilor nimicuri. Sa nu o irosim.

 

In plus, se aude prin lume, iar asta chiar ar trebui subliniat!, ca pana si cimpanzeii au o cultura ritualica suficient de dezvoltata cat sa indice posibila credinta in bunul Dumnezeu. Un Dumnezeu al lor, care incearca probabil in zadar, ca si al nostru, sa faca lumea mai buna. Darwin sa ne judece.

 

Urmeaza recomandarile saptamanii.

 

Ce nu poate lasa in urma Oana Dan


 • 8 martie

AICI.


 • Un serial britanic

“Black Mirror”. Va recomand sa incercati, e foarte foarte bine realizat.

 

 • Diversitate

AICI.

 

Ce nu poate lasa in urma Iulian Andrei


 • Filmul „Creed”

Cu batranul Rocky Balboa, bolnav de cancer. Un Stallone incantator. Pentru nostalgici, dar nu numai pentru ei.

 

 • Filmul “Despre oameni si oi”

Nou. La cinema. Islandez. Puternic. Cainabelian, asa.

 

 • Filmul “Postasul suna intotdeauna de doua ori”

Clasic. Cu Jack Nicholson tanar si o doamna extrem de senzuala, o actrita al carei nume din pacate nu mi-l pot aminti, si, tot din pacate, nu multi o fac.

 

 • O carte

“Draga viata”, de Alice Munro, nobelizata canadiana.

 

 • O capodopera de recitit

“Tunelul” de Sabato. Despre gelozie si alti demoni, fireste.

 

Ce nu poate lasa in urma Vlad Stoicescu


 • Un pic de filosofie in marginea migratiei

"All migrants know that the reply to the question ‘Who on earth are you?’ is another question: ‘Where on earth are you?’. And so they want what we’ve got, a verified self that will transport them to our side of history."

 

Paragraful acesta - insotit de toate dedesubturile sale - poate fi gasit intr-un eseu din London Review of Books care (te) pune pe ganduri, AICI. 

 

 • Surprinzatoarele beneficii ale ...

...unei guri spurcate, AICI.

 

 • Un text surprinzator (de bun)

...cu autor si mai surprinzator, AICI. 

Comentarii

Anonymous: 11-03-2016

vai de capul tau op

vai de capul tau op

Comenteaza

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

SAPTAMANA TRECUTA...

...din tot ceea ce nu putem lasa in urma

Poate ca e cumva mai simplu sa "cureti" astfel o presa facuta (adesea) prost: dar, urmand exemplul boicotului Antenelor, nu se poate spera decat la extinderea filosofiei, spre a cuprinde (pe drept) toate organele de presa care nu respecta/ sfideaza/ deformeaza standardele jurnalistice. Si nu-s deloc putine.

E caraghios-naiva campania de boicotare a produselor/companiilor care isi fac reclama pe Antene. Cum ar veni, pentru nerespectarea/ sfidarea/ deformarea standardelor profesionale dintr-un domeniu sunt chemati sa dea socoteala tertii, nu autorii punctuali, nici institutiile fondate sa reglementeze domeniul. De pilda, Consiliul National al Audiovizualului.

Ah, institutiile respective sunt butaforii, iar un organism specializat al breslei e incapabil sa se coaguleze si sa sanctioneze derapajele? Tot tertii sunt de vina (pe baza de, ca sa folosim un eufemism la moda, "responsabilitate sociala").Exista mult, foarte mult rahat in spatiul public romanesc - e si unul dintre motivele pentru care ni se pare caraghios-naiva campania de boicotare a celor care isi fac reclama la o anumita televiziune de stiri, de parca produsele jurnalistice ale celorlalte ar fi mai de girat.

Exista atat de mult rahat incat n-ar trebui, in principiu, sa ne mai mire sau enerveze ceva. Si totusi, o abjectie de toata splendoarea s-a produs duminica seara, vreme de o ora si jumatate, pe Realitatea TV, intr-o emisiune cu pretentii de dezbatere si rezultate de sueta la bodega. Despre ce e vorba, aflati in recomandarile saptamanii 29 februarie-6 martie. Bonus: carti, filme, articole, locuri de vazut. 

ENJOY!